Search
Search
MotoGP Jerez: Jack Miller: 16-18 pelumba mempunyai ‘peluang besar’ untuk menang

MotoGP Jerez: Jack Miller: 16-18 pelumba mempunyai ‘peluang besar’ untuk menang

Sepuluh pelumba berbeza mungkin telah menamatkan podium MotoGP pada musim ini, tetapi Jack Miller percaya ’16-18′ grid semasa memulakan hujung minggu GP Sepanyol dengan ‘peluang besar’ kemenangan.

Mengkaji semula ramalan awalnya dari ’19-20′ daripada grid Jerez 26 yang kuat, yang termasuk Wild Card Lorenzo Savadori dan Stefan Bradl, pemenang perlumbaan bertahan Miller menjelaskan:

“Selain beberapa pemain baru, saya fikir semua orang mempunyai peluang. Begitulah keadaannya sekarang dalam MotoGP. Okey, mungkin bukan 19-20, saya tahu Dovi dan lelaki itu sedang bergelut sedikit lagi, tetapi lelaki yang berada di 16-17-18 teratas mempunyai peluang yang besar.

“Kerana ia boleh berubah seperti itu dan semua orang mempunyai begitu banyak maklumat di sini sehingga trek ini adalah jenis percuma untuk semua. Jika anda melihat masa dari ujian tahun lepas, mereka tidak masuk akal.

“Saya rasa jika ada apa-apa yang ditunjukkan tahun ini, tiada apa yang boleh diramal dalam MotoGP. Jadi perkara terbesar adalah berada di sana sepanjang hujung minggu, cuba yang terbaik pada hari Ahad dan lihat apa yang berlaku. “

Sementara rakan sepasukan Ducati kilang Miller, Francesco Bagnaia mendahului 0.452s dari padang pada ujian November lalu, tempat ke-18 Jorge Martin hanya 1.1s di belakang Fabio Quartararo di tempat kedua.

Miller kembali ke Sepanyol sebagai salah satu daripada sepuluh pelumba di grid sekarang yang pernah menang di Jerez dalam kelas grand prix sebelum ini. Dia juga tidak sabar-sabar untuk menebus kesilapan Ahad lalu di Portimao, di mana dia terjatuh dan menjatuhkan Joan Mir ketika bertarung untuk podium kedua musim ini.

“Saya berasa sangat baik, saya berasa gembira dengan motosikal saya,” kata Miller, yang merasakan dia kini mempunyai tetapan asas yang terbukti untuk GP22.

“Pastinya sangat sukar pada masa ini di MotoGP untuk mencuba dan membuat hantaran. Hanya menonton perlumbaan kembali hujung minggu lalu dan memahami kesilapan yang saya lakukan dan perkara yang perlu saya lakukan untuk mencuba dan menambah baik. Itu sahaja yang boleh kita lakukan.

“Saya tahu di mana kita berada. Saya berasa yakin secara senyap-senyap masuk ke sini. Saya pasti gembira kami menemui arah kami [dengan motosikal] dan kami akan melihat sama ada ia berfungsi di sini juga.

“Jerez sentiasa menjadi tolak ansur besar antara kestabilan dan pusingan dan saya rasa dengan latar belakang kami, kami sepatutnya berada dalam kedudukan yang baik.”

Jack Miller: Bastianini ‘melompat jauh’

Miller bukan satu-satunya pelumba Ducati ke DNF Ahad lalu, dengan Enea Bastianini seorang lagi penunggang berprofil tinggi, menyebabkan bintang Gresini itu mendahului gelaran kepada Fabio Quartararo dan Alex Rins.

“Fakta bahawa Bastianini jatuh hujung minggu lalu hanya menggegarkan keadaan sekali lagi,” kata Miller. “Saya merasakan dia seperti melompat keluar untuk menjadi kegemaran yang jelas kerana dia secara umumnya benar-benar konsisten.

“Tetapi dengan kejatuhan itu telah meletakkan lebih ramai lelaki di kawasan yang sangat dekat. Mata semuanya sangat hampir masih mempertimbangkan berapa banyak pemenang yang kami ada dan apa yang tidak. Ia lebih daripada itu untuk dijangkakan sepanjang musim yang saya rasakan.”

Miller, kini terikat di tempat kesembilan dalam kejohanan dunia dengan Bagnaia, Marc Marquez dan Pol Espargaro, 38 mata dari puncak, menambah:

“Rasanya seperti pusingan kelayakan, setiap pusingan perlumbaan. Semua orang berada di bawah pengawasan yang sama dan semua motosikal adalah sangat kompetitif sehingga tidak mudah untuk membuat hantaran pada masa ini.

“Dan jika anda melakukan beberapa kesilapan, untuk mencuba dan membuat kedudukan itu kembali tidak seperti dahulu, terutamanya bagi kami pelumba Ducati, kami tidak boleh meletakkan penunjuk dan melepasi semua orang di lorong luar [ seperti dahulu]! Kami perlu menyediakannya.

“Ia hanya daya saing kelas dengan semua orang membuat motosikal mereka berjalan dengan baik. Saya fikir semua basikal mempunyai kekuatan dan kelemahan mereka. Semuanya menjadikannya sangat sukar… anda perlu mendekati setiap basikal dengan strategi yang berbeza.

“Tetapi anda akan sentiasa berada di bawah tekanan dengan masa dan kelajuan MotoGP, pada masa ini.”

Selepas masalah pam lengan untuk Fabio Quartararo, Miller dan Bagnaia membentuk Ducati satu-dua di Jerez musim lalu, disertai di mimbar oleh Franco Morbidelli dari Yamaha.

Sepuluh pelumba berbeza untuk muncul di podium adalah walaupun pemain seperti Morbidelli dan rakan-rakan juara perlumbaan MotoGP Marc Marquez, Bagnaia dan Joan Mir tanpa tiga teratas setakat musim ini.

Sumber: https://www.crash.net/

LitarLumba