Search
Search
MotoGP Jerez: Aleix Espargaro: ‘Saya tidak tahu apa Marc Marquez lakukan’

MotoGP Jerez: Aleix Espargaro: ‘Saya tidak tahu apa Marc Marquez lakukan’

Latihan MotoGP Jumaat yang penuh drama untuk Marc Marquez berakhir dengan Aleix Espargaro melambai tangan marah kepada juara dunia lapan kali itu untuk layak kedudukan teratas.

Terdahulu pada sesi petang, Marquez yang bergerak perlahan telah mengecewakan rakan sepasukan Repsol Honda Pol Espargaro dan rookie Remy Gardner ke sudut terakhir trek Jerez.

“Saya berada di belakang seseorang yang mahu perlahan untuk masuk ke dalam kotak, kemudian apabila saya tahu Pol dan [Remy] berada di belakang saya, saya cuba untuk keluar dari barisan tetapi terdapat sedikit kekeliruan,” kata Marquez.

Marquez terus mengalami kejatuhan berganda semasa peringkat pertengahan, sebelum menamatkan sesi di tempat ke-19 dan dengan Aleix Espargaro dari Aprilia memberinya ‘tergesa-gesa’ visual untuk berhenti mengikuti.

“Nampaknya saya selalu menangis tentang perkara ini, tetapi ia sukar dipercayai. Saya tidak tahu apa yang lelaki ini lakukan,” kata Espargaro. “Semua orang melihatnya. Abang saya hampir terhempas di T13. Kemudian Gardner. Kemudian Oliveira [ketika Marquez kembali ke litar selepas jatuh pertamanya, dan jatuh semula].

“Kemudian dengan saya pula. Saya keluar di landasan dan tiada sesiapa di pitlane. Saya pergi ke belakang laluan lurus dan tiada sesiapa di sana. Dan dia berhenti di tengah-tengah belakang laluan lurus, menunggu saya selama satu minit. sukar dipercayai!

“Saya berkata ‘pergi, pergi, pergi’. Dan dia tidak kisah. Dia melihat ke belakang. Ia hanya sukar dipercayai. Saya tidak akan menyalahkan dia, tetapi saya akan menyalahkan orang dalam Race Direction. Dia boleh melakukan apa sahaja yang dia mahu dan tiada siapa yang berkata apa-apa kepadanya.

“Orang ramai selalu berkata, ‘Moto3, Moto3, Moto3’ [ada masalah dengan menunggang perlahan]. MotoGP lebih teruk! Apa yang mereka lakukan?”

Sumber: https://www.crash.net/

LitarLumba