Search
Search
MotoGP Jerez: Fabio Quartararo: ‘Saya berasa agak bodoh!’

MotoGP Jerez: Fabio Quartararo: ‘Saya berasa agak bodoh!’

Ia adalah ‘lima minit yang sukar’ tetapi Fabio Quartararo akhirnya mampu tersenyum selepas mencederakan bahagian ‘halus’ badannya semasa latihan pembukaan di MotoGP Sepanyol.

Penyandang juara dunia itu telah diusir dari Motosikal Yamahanya pada peringkat awal FP1, apabila bahagian tayar belakangnya tergelincir keluar terkena pada tompok basah di selekoh akhir – dan dalam ketidakselesaan yang jelas ketika dia cuba berjalan kembali ke garaj pasukan.

“Ia adalah lima minit yang sukar selepas kemalangan itu, saya tidak boleh bernafas pada satu ketika!” dia tersenyum. “Semuanya okey sekarang. Saya boleh beraksi seperti biasa!”

Walaupun tayangan ulang menunjukkan tayar belakang mostosikal Quartararo yang melantun menghentak lelaki Perancis itu di pangkal paha, Quartararo kemudiannya mengakui dia tidak cedera pada ketika jatuh, tetapi kesakitan terjadi apabila melompat semula ke atas motosikal!

“Saya melakukannya sendiri! Itu bukan motosikal biasa pun. Apabila saya melompat ke atas motosikal, kami akan meletakkan sesuatu yang baharu di atas tangki bahan api, dan saya melompat ke atasnya,” katanya.

“Jadi saya rasa sedikit bodoh! Kerana saya terhempas dan tidak mempunyai apa-apa, tetapi kemudian apabila saya mendapat motosikal dan melompat… Mungkin lebih baik untuk berbohong dan mengatakan bahawa tayar [yang melakukannya]! Tetapi saya perlu mengatakan saya bodoh!”

Quartararo: Tompok basah ‘agak berbahaya’ di MotoGP Jerez

Walaupun terjatuh sendiri datang di selekoh terakhir, Quartararo lebih berjaga-jaga terhadap satu lagi tompok lembap yang meresap melalui trek di selekoh 8 yang lebih pantas.

“Malah dalam FP2 terdapat beberapa tompok basah di Selekoh 8,” katanya. “Ia bukan tempat yang baik untuk memilikinya jadi saya harap jika esok tidak kering [ada] sesuatu akan dilakukan untuk mengeringkannya.

“Kerana sejujurnya ia adalah tempat yang agak berbahaya. Selekoh terakhir adalah perlahan, tetapi Pusingan 8 anda boleh mengalami kemalangan besar dari hadapan atau belakang.”

Di sebalik drama awal, Quartararo, yang mendahului kejuaraan buat kali pertama musim ini dengan kemenangan di Portimao pada Ahad, kembali menduduki tempat kelima dalam FP1, kemudian mencatat pusingan terpantas hari itu dalam FP2.

“Saya agak terkejut kerana kebiasaannya setiap Jumaat dari pihak kami, kami tidak begitu hebat dan hari ini kami membuat langkah yang baik,” katanya. “Esok kami akan cuba membuat masa pusingan yang sama atau lebih baik sambil menunggang dengan cara yang lebih lancar. Kerana saya rasa cengkaman akan lebih baik.”

Disifatkan sebagai juga mempunyai rentak perlumbaan terbaik pada peringkat ini, Quartararo menegaskan dia “tidak tahu” siapa yang kelihatan paling kuat.

“Saya belum menyemak rentaknya lagi, tetapi saya rasa trek itu banyak berubah dari Jumaat hingga Sabtu. Jadi esok selepas layak pertama sekali anda akan melihat siapa yang berada di barisan hadapan tiga dan siapa yang mempunyai rentak terbaik,” jelas Quartararo, yang kelihatan bersedia untuk meraih kemenangan ketiga di Jerez dalam perlumbaan musim lalu sebelum mengalami masalah pam lengan.

“Tetapi hari ini adalah mustahil untuk mengatakan siapa yang akan berada di sana. Yang pasti apa yang saya lihat sedikit ialah Bagnaia, Mir, Aleix mempunyai rentak yang kuat. Tetapi saya cukup gembira pada hari pertama kerana biasanya saya sentiasa berasa pelik pada hari Jumaat.”

Sumber: https://www.crash.net/

LitarLumba